Uprawa owoców

Różne odmiany żurawiny

Dla niewymagających, żurawina może istnieć tylko w formie sklepowej puszki, jako galaretowata przyprawa do gęsi, przeznaczona do nawilżania suchych indyków. Dla reszty z nas, sezon żurawinowy jest wyczekiwany i świętowany od jesieni do zimy. Jednak nawet wielbiciele żurawiny mogą nie wiedzieć zbyt wiele o tej małej jagodzie, w tym o różnych jej odmianach, ponieważ, tak, istnieje kilka odmian żurawiny.

Typ rodziny żurawinowej pochodzącej z Ameryki Północnej nazywany jest Vaccinium macrocarpon. Inny rodzaj żurawiny, Vaccinium oxycoccus, występuje w krajach Europy. V. oxycoccus jest mniejszym rodzajem żurawiny z plamkami, typu tetraploidalnego – co oznacza, że ten rodzaj żurawiny ma dwa razy więcej zestawów chromosomowych niż inne rodzaje żurawiny, co powoduje, że jego rośliny i kwiaty są większe. C. oxycoccus nie będzie się krzyżował z diploidalnym makrokaronem V., dlatego też badania skupiały się wyłącznie na wykorzystaniu tego ostatniego.

W Ameryce Północnej rośnie ponad 100 różnych typów lub odmian żurawiny, a DNA każdej nowej odmiany jest na ogół opatentowany. Nowe, szybciej rosnące odmiany z Rutgers dojrzewają wcześniej i mają lepszy kolor, a także wyższą zawartość cukru niż tradycyjne odmiany żurawiny. Niektóre z tych odmian obejmują: Crimson Queen, Mullica Queen i Demoranville.